Kako rukovati sa automobilima na baterije?

Nova igračka je stigla, i šta sada? Dugo iščekivani autić je napokon tu, ali pre vožnje, potrebno je naučiti par stvari. Kako bi vaši mališani mogli potpuno bezbedno da uživaju u svom novom autu, u daljem tekstu ćemo vam dati smernice o čemu sve treba voditi računa dok ih obučavate za vožnju.

Važne smernice za roditelje

Montiranje, sastavljanje vozila i punjenje baterija treba da vrši isključivo odrasla osoba. Igračka sadrži puno komponenti o kojima treba voditi računa i održavati ih da bi vozilo radilo kako treba. Potrebno je proveravati i održavati batrije, kablove motor i ostale komponente kako bi vozilo nesmetano radilo.

Proverite da li je vozilo kompletno namontirano pre upotrebe. Jako je važno da detaljno ispratite uputstvo od početka do kraja. Proverite da li su svi šrafovi na mestu i da li su dobro zategnuti. Proverite da li je sedište dobro podešeno i bezbedno.

Pobrinite se za to da vozilo uvek bude pregledano pre vožnje. Jako je važno da pre svake vožnje proverite da li je sve na svom mestu i funkcioniše ispravno. Nekada se može desiti da je tokom prethodne vožnje nešto zakačeno ili pomereno, pa je najbolje pregledati sve pre nove vožnje, jer je bezbednst vaših mališana na prvom mestu. Autić je dozvoljeno korisiti isključivo u bezbednom okruženju i uz obaveznu pratnju odrasle osobe.

Kako formirati bateriju? Auto stiže sa napunjenom baterijom. Auto treba voziti dok se baterija ne isprazni pre prvog punjenja. Baterija se puni 10-12 sati prva tri punjenja. Nakon prvog pražnjenja, potrebno je tri puta zaredom potpuno isprazniti auto i onda puniti tokom narednih 10-12 sati i nakon toga baterija je formirana. Bateriju nikada nemojte puniti duže od 20 sati neprekidno, jer na taj način može doći do oštećenja. Bateriju pune isključivo odrasle osobe, deca ne treba da imaju nikakav kontakt sa punjačem i baterijom. Kada vozilo počne da ide sporije, dopunite bateriju.

Naučite vaše dete kako da pravilno i bezbedno upravlja autom

Davno je poznato da deca najlakše uče kroz igru. Autići na baterije su sjajan način da se mališani zabave, ali da pored toga poboljšaju i svoju koordinaciju i nauče kako da budu odgovorni. Kada ih naučite kako da pravilno i bezbeno koriste vozilo, prava zabava može da počne!

Sa pravilnom upotrebom automobila na akumulator treba da budu upoznata sva deca koja će korisititi vozilo. Dete uvek treba da sedi na sedištu, i ukoliko postoji bezbednosni pojas, da ga naučite kako se koristi, jer time samo povećavate sigurnost deteta.

· Pobrinite se da dete ne dodiruje točkove vozila i da ne vozi auto dok su druga deca u blizini

· Ukoliko je vozilo predviđeno za jedno dete, nikako ne bi trebalo da sede dvoje ili više dece jer se time ugrožava bezbednost i može doći d oštećenja vozila

· Dete se može voziti samo u bezbednim oblastima

· Uključite glavni prekidač (on/off), zatim podesite prekidač za napred/nazad (forward/ backward) i naposletku, pritiskom na nožnu pedalu, vozilo će krenuti u željenom smeru

· Kada se noga podigne sa nožne pedale, auto će se automatski zaustaviti

· Za promenu smera u kretanju vozila, potrebno je prethodno zaustaviti vozilo, pa tek onda promeniti smer

· Vozilo se oštećuje promenom smera u toku vožnje bez zaustavljanja

· Dugmad na sredini volana su za zvuk (kod nekih modela potebno je u volan staviti odgovarajuće baterije, koje nisu deo seta)

· Obavezno isključiti vozilo (off) kada dete završi sa vožnjom

Održavanje automobila na akumulator

· Autić se može održavati suvom krpom

· Potrebno je periodično proveravati kablove, spojnice i sve veze na vozilu

· Pridržavajte se uputstva o starosnoj granici deteta

· Pridržavajte se uputstva o maksimalnom opterećenju vozila kako biste izbegli oštećenja

· U periodu kada se vozilo ne koristi na duže vreme (npr. zimsko doba godine ili ste na putovanju), potrebno je povremeno (minimum jednom mesečno) isprazniti akumulator i napuniti ga kako bi se održala funkcionalnost.

· Strogo je zabranjeno prepravljati vozilo ili mu dodavati delove po sopstvenom nahođenju

Bezbednost pre svega

Automobili na akumulator zaista pružaju deci drugačiju vrstu zabave i avanture od ostalih igračaka, ali im isto tako razvija i koordinaciju prilikom upravljanja vozilom. Da bi mališani potpuno bezbedno uživali u igri sa svojim autićima, potrebno je da ih dobro naučite kako se rukuje vozilom, obezbedite im siguran prostor za vožnju i redovno proveravate ispravnost vozila.

Objasnite detetu da će se vozilo kretati dok se daje gas, a zaustaviti se tako što dete treba da podigne nogu sa papučice. Takođe ga naučite da nikada u toku vožnje ne pritiska prekidač napred/nazad (forward/backward), jer na taj način može oštetiti vozilo. Objasnite detetu da ne sme da se igra sa prekidačem napred/nazad (forward/backward) koji određuje smer kretanja u toku vožnje dok je auto u pokretu jer može doći do oštećenja. Za promenu smera, auto mora da bude u fazi mirovanja.

Pre kupovine bilo kog vozila na baterije, dobro proučite smernice i opšte karakteristike vozila koje se tiču bezbednosti vožnje i pravilnog rukovanja. Pridržavanjem uputstava za bezbednost i upravljanje, brinete o sigurnosti deteta tokom vožnje, a ujedno i produžavate vek trajanja vozila. Učenjem deteta u pravilima i bezbednosti upotrebe, učite i ga ujedno i odgovornom ponašanju i štedite novac za skupe kvarove koji se mogu desiti nepravilnim rukovanjem.

Autići na baterije zaista donose potpuno novu dimenziju zabave za vašu decu! Sjajan način da provedu dan napolju, u bezbednom okruženju uz zagarantovan osmeh i uživanje, a vožnju će sigurno zavoleti od malih nogu.